Gör kontoret till en attraktiv arbetsplats

FeaturedImages hybrid 01

Många arbetare lämnade kontoret och arbetade hemifrån 2020 och 2021. Inledningen av hemmakontorsperioden gick nog inte så smidigt som många av oss hoppades på: många fick klara sig utan en extra skärm, eller fick använda köksbordet som skrivbord.

Sedan dess har de flesta av oss lyckats skapa ett ordentligt hemmakontor, där vi kan sitta själva eller tillsammans med andra i hemmet – och många av oss har upptäckt att vi trivs riktigt bra hemma. Ändå – nu när samhället har öppnat igen är det viktigt att komma till kontoret då och då. Då är det trevligt om kontoret faktiskt är en attraktiv arbetsplats, så att det känns naturligt att växla mellan hemmakontorsdagar och kontorsdagar.

Därför bör vi ibland återvända till kontoret

Hemma kan vi jobba koncentrerat och bli av med högar med arbetsuppgifter. Åtminstone när det kommer till fokusuppgifter. Brainstorming och samarbete fungerar å andra sidan bättre när vi alla är i samma rum. Konsultation och rådgivning är också ofta bättre när man ser varandra ansikte mot ansikte. Och om vi måste arbeta tillsammans i ett komplext projekt är det alltid bäst att kunna dela samma utrymme.

Ersätt det öppna landskapet med zoner

Det är inte länge sedan det öppna kontorslandskapet var hetast av det heta, och det enda på listan när företag skulle flytta in i nya lokaler. Idag vet vi som jobbat i det öppna landskapet i några år att det leder till mer frustration än produktivitet. Det är dags att omorganisera kontoret! Lediga kontorsytor kan till exempel delas in i teamzoner på ena sidan och indelade zoner med modulära mötesrum på den andra sidan. Varje zon kommer sedan att stödja specifika aktiviteter med rätt teknik. Vi kan läsa mer om detta i HPs whitepaper om det nya hybridvardagsarbetet. (PDF)

Växter ger friskare luft

De flesta svenskar tycker om att känna sig nära naturen. Så varför inte ge de olika arbetszonerna lite grönt? Det finns många fördelar med att ha växter på kontoret. De minskar inte bara stress, de ökar också produktiviteten, ger bättre akustik, stimulerar kreativiteten och renar luften. Detta är viktigt i tider då stor vikt läggs vid ett bra inomhusklimat.

Attrahera nya talanger

Talangfulla människor växer inte på träd. Alla företag som vill attrahera nya, duktiga medarbetare, och som samtidigt vill få sina anställda att vilja jobba på kontoret lite mer, måste se till att göra kontoret till en attraktiv arbetsplats. De lovande ungdomarna repar sig inte efter att ha tillbringat åtta timmar varje dag vid samma skrivbord. De söker en trevlig arbetsmiljö där det är lätt att växla mellan jobb och privatliv.

Prata med HP och deras partners för att få hjälp med att utveckla din organisation och skapa en attraktiv arbetsmiljö.