Klimatsmart skolutrustning bidrar till en hållbar skolgång/studietid

Skolutrustning

Är du förälder till ett barn som går i skolan/universitetet eller är du själv student och vill göra det du kan för att skapa en klimatsmart skolgång? Då är den här artikeln någonting för dig!

Skolstartsshoppingen förväntas nå en rekordnivå inför det kommande läsåret. Det handlar om astronomiska summor om 41.5 miljarder dollar. Av dessa nödvändigheter som pennor, ryggsäckar, suddgummin och datorer kommer miljontals av dem hamna på soptippar där det tar decennier, till och med århundraden att bryta ned dem.

De astronomiska summorna gör skolstartsshoppingen till den näst största efter julshoppingen sett till spenderade pengar. Paradoxalt nog uppger 91% av de tillfrågade föräldrarna i en studie som vi tagit fram, att de är oroliga över klimatkrisen, och 64% föredrar att köpa produkter som är hållbara. Med denna artikel vill vi förenkla din skolsstartshopping och hjälpa dig med att ta klimatsmarta val – från plastfria skolmaterial till bärbara datorer gjorda av återvunnet material.

Upplev teknik som håller plasten borta från soptipparna

Den absolut största utgiften inför en skolstart – teknik – kan samtidigt var den mest hållbara. Genom att välja enheter, producerade av återvunnet material eller havsbunden plast ser du till att minska avfallet som hamnar på soptippen. Exempelvis är HP Pavilion Plus (14 tum) en bärbar dator tillverkad av återvunnet aluminiumavfall och havsbunden plast som samlats in från Haiti. Ser man till HP Spectre x360 (13 tum) innehåller den också återvunnen plast, och den ”vanliga” plasten har ersatts med jordbruksråvaror. Ett annat exempel på klimatsmarta produkter är HP ENVY Inspire-skrivaren som är tillverkad av 45% återvunnen plast och skrivaren i sig är självklart återvinningsbar. Adderar du samtidigt ett HP Instant Ink med Paper Add-on-abonnemang säkerställer du även att dina utskrifter också är klimatsmarta. Dessa lösningar passar främst en student på universitetet, då det är många hög- och gymnasieskolor som själva erbjuder teknikutrustning till sina elever. Dock kan man alltid som förälder försöka påverka skolan/kommunen i form av att försöka se till så den IT-utrustningen som köps in är begagnad, eller att utrustningen kommer från ett teknikföretag som erbjuder produkter som har miljön och klimatet i fokus.

Skole Inline1 3

Transporter som minskar ditt koldioxidavtryck

Om du eller dina barn bor tillräckligt nära skolan/universitetet finns det flera alternativ för att ta sig dit, med produkter gjorda av hållbara material för en utsläppsfri resa. Elscooterföretaget Micro har en ECO-linje som är producerad av återvunna fiskenät och återvunnen plast. Skateboardföretaget Bamboo har även dem produkter framtagna av återvunnet material och från snabbväxande bambu. Och egentligen kan man se det så enkelt som att alla alternativ förutom bilfärd är att föredra, om avståndet tillåter förstås.

Klimatsmarta och återvinningsbara förbrukningsvaror

Ett tips är, att för grundläggande skol­­­material som pennor, lim, block och liknande kan man alltid leta i sitt förråd efter äldre produkter men även kolla med skolan eller universitetet och se om det finns äldre skolmaterial som inte använts under föregående skolår. I slutet av förra läsåret gjorde Lindsay Karloff Grioux, från Raleigh, North Carolina, ett experiment. Hon la undan sin 10-åriga sons återvunna skolmaterial för att se om sonen skulle tycka det återanvända skolmaterialet skulle vara lika ”coolt” kommande läsår. Resultatet? Än så länge används allting, utan några större klagomål.

En stor klimatbov när det kommer till skolmaterial är papper och klisterlappar. Det kan vara svårt att hitta klimatsmarta alternativ i denna djungel av produkter. Onyx and Green säljer klisterlappar gjorda av återvunnet papper och växtbaserade limstift. För klassiska highlighters är Eco Pen Club ett perfekt alternativ, deras produkter är gjorda av 85% mindre plast än vanliga hightlighters. När det kommer till pennor kan vi rekommendera TreeSmart, deras pennor kommer faktiskt från gamla tidningar, och företaget Sprouts pennor är planteringsbara, vilket även bidrar till en rolig aktivitet, att få plantera en penna i stället för att kasta den. Är du på jakt efter återvinningsbara anteckningsböcker som är fria från plast och vinyl? Då är Wisdom Supply Company dit du ska vända dig. Och Decomposition använder sig av 100% återvunnet papper för att göra anteckningsböcker. När du köper papper är det viktigt att se till att de är certifierade av organisationer som Forest Stewardship Council (FSC). FSC-certifierade produkter uppfyller en strikt nivå av transparens och andra standarder, såsom spårbarhet till skogen där träden skördades.

Skole Inline1 2

Hållbara kläder och ryggsäckar

När klädmärken sprutar ut fem miljarder nya plagg för att hänga med i och dra nytta av trender – ”fast fashion” – hakar konsumenterna på och köper fler kläder än någonsin, och gör sig av med dem lika snabbt, för att haka på nästkommande trend. I USA återanvänds eller återvinns endast 15% av kläder och andra textilprodukter. De resterande 85% hamnar på soptippar eller förbränningsanläggningar som bland annat förorenar vattendrag och slösar onödig energi.

Ofta är barnkläder gjorda av syntetiska fibrer som inte kan brytas ned biologiskt. Och barn älskar ju att slita på och fläcka ned sina kläder, samtidigt som de snabbt växer ur plaggen. För att minimera konsumtionen av nya plagg kan du alltid låta barnen prova kläder från vintage- och second hand-butiker, eller andra marknadsplatser som säljer second hand-kläder. När du hittat ett plagg kan du alltid leta efter naturliga material som linne, bomull, bambu eller ull, dessa material gör att plagget håller längre. Kaplan Thompson föredrar Green Radicals, ett företag som gör barnkläder, för att de har ekologiska och rättvisemärkta bomullskläder, komposterbara förpackningar och arbetar hela tiden med att vara transparenta kring sin produktion. Familjeägda Little Spruce Organics är specialiserade på ekologiska och miljövänliga textiler – fria från konstgjorda färgämnen.

När det kommer till ryggsäckar kan det vara svårt att stå emot när barnen vädjar om en ryggsäck som illustreras av favoritsuperhjälten. Men, med HP Prelude Pro-ryggsäcken får du en vattentät ryggsäck som också är tillverkad av 95% återvunnet yttre tyg. HP Renew Slim Briefcase är inte bara snygg, utan innehar även ett handtag i veganskt läder. Ett annat märke, som Jem & Bea, har barnanpassade ryggsäckar återvunna från fiskenät som förlorats till havs.

Skole Inline1 1

Återvinn, återanvänd och hyr inredning

Möbelindustrin har sin variant av fast fashion, som gärna producerar billiga produkter som byts ut med några års mellanrum, där sedan 80% av dem hamnar på soptippen enligt Naturvårdsverket.

När du ska inreda, eller bara fräscha upp ditt barns rum gäller det att vara kreativ med det du redan har. Försök att återanvända så mycket möbler du bara kan. En pall som ”bara står” kan vara perfekt som ett nattduksbord. Eller varför inte spana in källaren, där kan det finnas mängder med prylar som passar perfekt för förvaring eller liknande. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna. Och vill man fräscha upp de gamla möblerna lite kan man alltid använda giftfri ECOS-färg, eller Washi-tejp om du behöver laga en gammal möbel.

Om du ändå behöver köpa nya möbler och inredningsprodukter, välj då produkter som är gjorda av återvunnet trä eller snabbväxande träd och växter; mango, gummi, rotting och bambu. Genom att kolla National Wildlife Federation och Sustainable Furnishings Councils Wood Furniture Scorecard ser du hur olika företag värderar ansvarsfulla träinköp, vilket gör dina hållbara val enklare. Företag som erbjuder möbeluthyrning, är ett perfekt alternativ i stället för att köpa nya möbler. Speciellt om du eller ditt barn studerar på universitet, då kan du inreda studentlägenheten med möbler som du hyr, det är både bättre för miljön och din plånbok.

Kortfattat kan man sammanfatta den här artikeln som en typ av checklista, redo för dig att börja tänka klimatsmart även när det kommer till de mindre ”obetydliga” faktorerna.